Revista Memoria Oltului


Asociatia culturala "Memoria Oltului" si-a propus tipariarea unei reviste de istorie  si cultura a Oltului cu aparitie lunara.

Revista va fi bogat ilustrata si se va adresa in special tinerilor.

Multumim tuturor colaboratorilor,cititorilor, sustinatorilor nostri.

Multumim EdituraHoffman.com si domnului prof. Andi Barcan pentru calitatea tiparirii.

 
Publicatii periodice din Olt si Romanati


Lucrarea "Publicatii periodice din Olt si Romanati" se doreste a fi un dictionar al presei. Lucrarea este rezultatul unei documentari de peste 7 ani in Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti, in alte arhive si biblioteci. Lucrarea este in linii mari finalizata dar din dorinta de a fi cat mai completa i-am adaugat o addenda in care prezentam gazetarii nascuti in Olt si Romanati dar care au activat in diverse zone ale tarii sau in strainatate. Volumul este bogat ilustrat si este prefatat de dl. Ion Hangiu, reputat specialist in domeniul presei.

Speram sa vada lumina tiparului in cursul anului 2012 si credem ca va fi un util instrument de lucru pentru cercetatorii istoriei Oltului.
Monografia Episcopiei Slatinei si Romanatilor


Monografia Episcopiei Slatinei si Romanatilor este un proiect al Episcopiei Slatinei si Romanatilor si va aparea sub coordonarea P.S.Episcop Sebastioan, Episcopul Slatinei si Romanatilor.

In cadrul Monografiei, reprezentantii Asociatie Culturale "Memoria Oltului" vor elabora mai multe capitole si anume:

  • "Publicatii ale clerului din Olt si Romanati";
  • "Ctitori Olteni: Fratii Buzesti";
  • "Matei Morunglav si ctitoriile sale";
  • "Ghinea Tucala Bratasanu, vistierul lui Matei Basarab si ctitoriile sale din judetul Olt";Memoria Pietrelor


In cadrul proiectului, Asociatia Culturala "Memoria Oltului" si-a propus descifrarea inscriptiilor vechi ale principalelor monumente din Olt si Oltenia (pisanii, inscriptii funerare, etc.). Dorim ca turistii ce viziteaza monumentele respective nu doar sa le admire frumusetea ci si sa cunoasca continutul mesajelor cuprinse in vechile texte, unele cu un continut moralizator profund.

Pana in prezent au fost descifrate si urmeaza a fi montate placute cu textul descifrat la cele 7 morminte ale familiei Buzescu de la Manastirea Calui Olt, cele doua morminte ale Buzestilor de la Biserica Iancu Jianu (Stirbei), si la mormantul lui Stroe Buzescu de la Biserica Stanesti Valcea.

Actiunea continua.

Rugam a ne fi semnalate si alte inscriptii vechi din Oltenia folosind formularul de contact.